Kattintson a képre, amennyiben támogatna minket!
2016
július
21
csütörtök

CEI konferencián voltunk

A Zalai Hírlapban megjelent cikk - Magyar Hajnalka újságírónő tollából - számol be a konferencián történtekről:

Ifjú földlakók találkozója


Zalaegerszeg - Az ifjúság környezetvédelem iránti fogékonyságát hivatott erősíteni a CEI. A világszervezet nemrégiben tartotta meg 30 éves jubileumi konferenciáját, zalai diákok részvételével.

A dániai Aalborgban megrendezett egyhetes programon a Petőfi-iskola két tanulója, Bóbics Barnabás és Szabó Dominik, valamint két kísérő angoltanár, Bánhidi Lilla és Szlávecz Tamás képviselte megyénket, s egyben hazánkat is. Az utat támogatta az iskola alapítványa, a város Zalát népszerűsítő anyagokkal járult hozzá a sikeres szerepléshez, de alapvetően az egyik diák édesapjának gesztusa tette lehetővé a részvételt. Bóbics Lászlóról, az Év Agrárembere szavazás idei közönségdíjasáról van szó, aki a címmel járó 500 ezer forintot e célra ajánlotta fel.

A Caretakers of the Environment International (CEI) minden évben más környezetvédelmi témában szólítja meg a világ ifjúságát, idén a fenntartható társadalmak, fenntartható városok vezérgondolat körül forgott a szó.

dania1
A Hong Kong-i csapattal örökítette meg a zalai résztvevőket a tengerparti kirándulás közben. Balról: Szlávecz Tamás, Bóbics Barnabás, Bánhidi Lilla és Szabó Dominik

- Számunkra különösen izgalmas ez a téma, hiszen öko-iskola vagyunk, s évek óta szervez az intézmény öko-napokat Zalaegerszegen - indokolja érintettségüket Szlávecz Tamás, a Petőfi-iskola angol-történelem-rajz szakos tanára, aki immár 14 éve mentora, szervezője a világkonferenciákon való honi részvételnek. E kapcsolatnak köszönhetően az elmúlt évek során több osztálynyi vasi, de főként zalai közép- és általános iskolás diák vehetett részt a világszervezet rendezvényein.

Idén 25 országból sereglett egybe mintegy 220 diák, egyebek mellett az USA, Írország, Oroszország, Törökország, Indonézia és Hong Kong színeit képviselve.

- Minden ország csapata tartott egy kis bemutatkozó előadást a témához kapcsolódóan, mi az iskola által szervezett öko-napok programjairól tartottunk sok fotóval illusztrált összefoglalót - halljuk Bóbics Barnabástól és Szabó Dominiktól. Az Öko-iskolától az öko-városig című előadás persze angol nyelven hangzott el, így alapos felkészülést igényelt az ősztől a nyolcadik osztályt látogató fiúktól. Tanáraik ehhez minden segítséget megadtak, de talpraesettségükre is szükség volt, hiszen a beszámolót követően a mexikói, orosz és portugál csapatok még kérdésekkel is bombázták őket.

dania2
A fiúk, a kagylófarmon tett látogatás közben

A fiúk mexikói lakótársakat kaptak, izgalmas volt számukra bepillantani egy távoli nép életébe, de persze más nemzetek képviselőivel is szövődtek kapcsolatok. Kiváló terepül szolgált az ismerkedéshez a gasztro-nap, amelyen minden csapat ízelítőt nyújtott a nemzeti ízekből. A honi felhozatal - gyulai kolbászból készült katonák, Sport és Balaton szelet - kapósnak bizonyult. A szellemi táplálék sem hiányzott a palettáról, a kultúrest keretében a Bánat utca című kalotaszegi népdalt adta elő a négy fős zalai kórus angolul, zajos sikert aratva le. A helyszínként szolgáló sportcsarnok kivetítőjén megjelenő szöveget a második strófától már nemzetközi kórus énekelte.

- Kirándulni is voltunk, láttunk szélerőművet, kagyló-farmot és viking temetőt - mesélik a fiúk. - Eddig úgy tudtuk, hogy a vikingeket a hajójukon rakott máglyán hamvasztották el, amit lángoló nyíllal gyújtottak meg. Most kiderült, ez csak a módosabbak kiváltsága volt, a szegényebbek hamvait a szárazföldön hajó vagy kör alakú kőrakásokkal jelölték meg.
Vissza

Amennyiben szeretne hozzászólni, kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon!