2019
május
03
péntek

Határtalanul! Petofi_1.0.

Iskolánk hetedikes tanulói a sikeres pályázatnak köszönhetően Szlovákiába, a Felvidékre látogattak el. Kirándulásunk során olyan városokat és településeket kerestünk fel, melyek közös irodalmunk és történelmünk nagyjait idézik meg. Névadónk, Petőfi Sándor a szépséges bányaváros, Selmecbánya Evangélikus Líceumában tanult, de ide járt Mikszáth Kálmán is. Az emléktáblánál elhelyeztük intézményünk koszorúját.
Továbbhaladva Késmárkra, betértünk a Szent Jakab- templomba, ahol Thököly Imre, „a kuruc király” végső nyughelyénél emlékeztünk. Utunk során nagy érdeklődéssel hallgattuk honismereti vezetőnk legendáit a kéméndi kurta szoknyás népviseletről, majd pedig a lőcsei fehér asszonyról, Korponayné Géczy Júliannáról. Jókai Mór híres regényének főszereplőjéről készített festményt a lőcsei városháza emeletén láthattuk.
Megtudtuk, hogy Sajógömört egyik Mátyás királyról szóló mondánk helyszíneként tisztelik. A település főterén áll ugyanis az uralkodó kapás szobra, Holló Barnabás alkotása.
Kirándulásunk során megismerkedtünk a Világörökség három csodájával: Selmecbánya és Lőcse mellett Szepes várát is bejártuk. A legnagyobb időutazásban Besztercebányán volt részünk, ahol egy szabadtéri II.világháborús kiállításon található tankra is felmásztunk.
Az időjárás változásának köszönhetően a Tátrán átkelve nemcsak havas szirteket láthattunk, hanem Ótátrafüredről Tarajkára fogaskerekűvel felemelkedve hógolyóztunk és rövidebb gyalogos túrát tettünk.
A program zárásaként a harkácsi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába látogattunk, ahol a tanulók és pedagógusaik meséltek az iskola életéről, majd ajándékkal kedveskedtek. Partneriskolai kezdeményezésként csoportunk is bemutatkozott, majd magyar nyelvű könyveket adtunk át.

7.a, b és c osztályosok
Kísérőik: Kocsis Eszter, Németh Emőke és Szekérné Somogyi Krisztina tanárnők

További  részletek:
Egerszeg TV
https://zegtv.hu/hirado-11094/?video=mOGE3mzhXic

Zalai Hírlap online:
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nevadojanak-nyomdokaiban-jartak-a-zalaegerszegi-iskolasok-2991214

hatartalanul 01hatartalanul 02

hatartalanul 03
Vissza

Amennyiben szeretne hozzászólni, kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon!